Halutko lisätietoa? Soita : 050 565 5000
Lähetä viesti : myynti@tarpela.fi

Kolme vinkkiä, miten vähennät pihavalaistuksen sähkönkulutusta

Syksy vierii jo hurjaa vauhtia eteenpäin ja monen mielessä pyörii juuri nyt sähkönkulutukseen liittyvät kysymykset. Iltojen hämärtyessä ja säiden kylmetessä energiakulut nousevat valaistuksen ja lämmityksen myötä. 

Valaistuksen osuus on nykyään noin 10 % sähkönkulutuksestamme. Valaisimien aiheuttamaa sähkölaskua voi kuitenkin pienentää huomattavasti oikeilla valinnoilla ja hyvällä suunnitelulla. 

Pihan valaistus on kuitenkin tärkeää turvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta, joten siitä ei kannata kokonaan luopua suuren sähkölaskun pelossa. 

Tässä kolme vinkkiämme pihavalaistuksen sähkönkulutuksen minimoimiseksi, turvallisuudesta ja tunnelmasta tinkimättä:

1. Suunnitelmallisuus

Energiaystävällisesti suunniteltu pihavalaistus on kaikessa yksinkertaisuudessaan sähkönsäästäjän unelma. Mutta miten puutarhan valaistuksen voi suunnitella niin, ettei se kuluta paljon sähköä, mutta puutarhassa on silti pimeän tullen turvallista liikkua? 

Vastaus on simppeli: valaise vain se, mitä tarvitset valaista. 

Suomalaisissa pihoissa pimeys pyritään usein kääntämään keinotekoiseksi päivänvaloksi turhankin tehokkaiden pihavalojen avulla. Pimeyden kumoamiseksi tarvitaan korkeita lyhtyjä ja paljon tehokkaita valoja, jotka kuluttavat runsaasti energiaa ja samalla aiheuttavat ympäristöön ikävää häikäisyä, ns. valosaastetta.

Koko pihapiiriä ei kuitenkaan ole tarpeen valaista. Pihalla kulkiessa riittää, että näkee minne astuu. Korkeat lyhdyt valaisevat laajasti maa-aluetta polun ympärillä, mutta myös laajalti ympäröivää ilmaa. Kaiken tämän valaiseminen ei ole tarpeellista. Juuri siksi kaikki Garden Lights -pollarit ovat varsin matalia, jotta ne valaisevat ympärillä olevaa maastoa, eikä ilmaa. Tähän riittää hyvin pienitehoiset LED -polttimot, jolloin sähköäkin kuluu huomattavasti vähemmän. Energiaa säästyy, mutta silti piha on turvallinen ja siellä näkee liikkua. 

Hyvin suunnatuilla kohdevaloilla puolestaan valaiset juuri ne pihan yksityiskohdat joita haluat pimeään aikaan nähdä, kuten vaikka pensaat, puut ja kivet. Pienet valot tekevät puutarhasta tunnelmallisen. Lisäksi tutkimusten mukaan ihminen kokee matalalta tulevan valon miellyttävämmäksi kuin korkealta tulevan.

2. LED-valot

Tiesitkö, että LED -valot kuluttavat jopa 90 % vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput? Yksinkertaisin tapa vähentää energiankulutusta on vaihtaa vanhat hehkulamput ja halogeenipolttimot LED-valoihin.

Kaikki Garden Lights -valaisimet toimivat LED-polttimoilla. Kun vaihdat terassi- ja puutarhavalosi energiatehokkaisiin ledeihin, valaistuksen osuus sähkönkulutuksestasi pienenee huomattavasti.

Energiatehokkuus ei ole ainoa syy, miksi LED-valojen hankkiminen on kestävä ratkaisu. Niiden käyttöikä on jopa yli 10-kertainen hehkulamppuihin verrattuna, joten polttimoita ei tarvitse olla pitkään aikaan uusimassa.

3. Automatiikka

Illan pimetessä valot parantavat pihan turvallisuutta, helpottavat siellä liikkumista ja jatkavat pihan käyttöaikaa. Tunnelmallista pihavalaistusta on ihana katsella ikkunan läpi mukavasti lämpimässä istuen. 

Päivällä valoja on täysin turha polttaa. Myös aamuyön tunneiksi pihavalot kannattaa sammuttaa, kun kukaan ei pihalla liiku eikä ole ihailemassa tunnelmavalaistusta. Toisinaan valot saattavat vahingossa jäädä päälle nukkumaan mennessä tai jopa koko päivän ajaksikin.

Näihin ongelmiin on erilaisia ratkaisuja, joista voit valita omiin tarpeisiin sopivan:

Hämäräkytkin:

Mitä pidemmälle syksyä mennään, sitä aiemmin illat hämärtyvät. Syksyllä auringon lasku- ja nousuajat muuttuvat niin vauhdilla, että mahdollista ajastinta täytyy säätää jatkuvasti jotta valot syttyisivät oikeaan aikaan. Garden Lights -hämäräkytkimen avulla puutarhavalot syttyvät automaattisesti hämärän saapuessa ja sammuvat, kun aamu valkenee.

Garden Lights -hämäräkytkimen voi myös säätää niin, että kun valot syttyvät illan hämärtyessä, ne ovat päällä vain muutaman tunnin. Siten valot eivät pala läpi yön eivätkä kuluta turhaan sähköä. Hämäräkytkin on helppo kytkeä suoraan muuntajaan, jolloin se ohjaa kaikkia pihan Garden Lights -valoja.

Garden Lights SMART -mobiiliohjausyksikkö: 

Miltäpä kuulostaisi kännykällä ohjattavat ulkovalot? 

Enää ei tarvitse nousta kotisohvalta sammuttaakseen pihavalot. Sen voi hoitaa kätevästi muutamalla älypuhelimen näppäilyllä SMART -sovelluksen kautta. Voit myös ajastaa pihavalot sammumaan ja syttymään haluttuihin aikoihin. Aseta valot olemaan päällä esimerkiksi 20 - 23 ja 6 - 8 niin, että ne valaisevat pihaa juuri silloin kun tarvitaan, mutta eivät kuluta sähköä läpi yön. 

Voit vaihtoehtoisesti asettaa pihavalojen ohjauksen automaattisen hämäräkytkimen hoidettavaksi. Yhdellä mobiiliohjausyksiköllä voit ohjata koko puutarhan valoja tai voit asentaa erilliset kytkimet pihan eri alueille ja ajastaa niitä palamaan eri aikoihin.

Liiketunnistin:

Liiketunnistimen asentaminen on hyvä ratkaisu, kun valojen haluaa syttyvän vain silloin kun niitä todella tarvitaan. 

Pimeänä iltana kotiin tullessa on hankalaa lähteä etsimään pihavalojen katkaisijaa vain, jotta näkee kulkea pihan poikki. Liiketunnistin sytyttää pihavalot automaattisesti havaitessaan liikettä ympäristössä. Voit itse säätää kuinka pitkään valot pysyvät päällä. Jos tarvitset valoja vain kulkeaksesi pimeän pihan poikki, aseta valot palamaan esimerkiksi yhden minuutin ajan. Liiketunnistimen avulla valot eivät kuluta sähköä silloin, kun kukaan ei niitä tarvitse! 

Garden Lights -liiketunnistimen voi liittää suoraan 12 V -muuntajaan niin, että se säätelee koko pihan valaistusta, tai niin, että se sytyttää vain esimerkiksi polun varrella olevan valaistuksen. 

 

Näiden kolmen vinkin avulla saat laskettua merkittävästi puutarhavalojen sähkönkulutusta tunnelmasta ja turvallisuudesta tinkimättä!

    Tunnisteet:

    Viimeksi katsotut

    ylös